Klassieke Homeopathie

Je zou kunnen zeggen dat klassieke homeopathie de homeopathie is zoals zij door Samuel Hahnemann, de grondlegger, eigenlijk bedoeld is. Zij gaat uit van de overtuiging dat de mens een spiritueel, mentaal, emotioneel een lichamelijk wezen is. Als er iets mis gaat met de energie, (door Hahnemann vitale energie genoemd), ontstaan er verstoringen in het lichaam. Door deze verstoringen kan ziekte ontstaan. Omdat lichaam en geest een geheel zijn wil een homeopathisch arts ook inzicht krijgen in uw persoonlijkheid.

Eerste consult

In het eerste consult (dat meestal een heel uur duurt) wil de homeopathische arts inzicht krijgen hoe en waarom uw klachten ontstaan zijn. Hij gaat terug in uw leven, wanneer de klachten precies begonnen zijn en wat tot die klachten aanleiding heeft gegeven. De oorzaak kan van mentale aard zijn (b.v. de overtuiging dat je nooit succes in het leven zult hebben), of van emotionele aard (b.v. liefdesverdriet) zijn, maar ook van materiële aard (een infectie, narcose, vaccinatie, een ongeluk, etc.). Daarbij kunnen kleine details soms van veel belang zijn.

Een middel

Uiteindelijk zal de homeopathisch arts Ann van Veen een middel voorschrijven dat bij u als mens past en zuiver energetisch van aard is (gepotentiëerd). Het middel is gelijksoortig aan het symptoombeeld en stimuleert het eigen genezende vermogen.

Geen bijwerkingen

Doordat homeopathische middelen sterk verdund en gepotentiëerd zijn hebben ze geen bijwerkingen in strikte zin. Wel kunnen homeopathische geneesmiddelen genezingsreacties opwekken die de klachten in eerste instantie verergeren. Dit is in de regel van korte duur (enkele dagen) en veelal een goed teken.

Verschillende soorten homeopathie:

Complex homeopathie is  veel meer gericht op klachten en houdt geen rekening met de mens als geheel en de diepere oorzaken van zijn klachten. Deze vorm van homeopathie wordt meestal als zelfmedicatie toegepast en verdient meestal geen specifieke deskundigheid. De werking is daarom veelal slechts ondersteunend en gaat meestal niet diep genoeg om klachten blijvend te genezen.

Inspiring Homeopathy zoals door Tinus Smits ontwikkeld, is een bijzondere vorm van klassieke homeopathie (zie verder op deze site).

Diepgaand

De klassieke homeopathie is een vorm van geneeskunde die door zijn holistische karakter diepgaande veranderingen en genezingsprocessen op gang kan brengen, zowel op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Het helpt heel de mens om los te komen van zijn beperkingen en te groeien naar meer heelheid.